torsdag 31 december 2009

GOTT NYTT ÅR!!!!!!!!!!!!!!!




Efter pulkaåkning & korvgrillning blir det nu nyårsmiddag med goda vänner.
Jag önskar er alla ett underbart nytt år!!

onsdag 30 december 2009

2009

Måste säga att 2009 har varit ett av de bästa åren i mitt liv, stora ord men det är sant..

Jag var gravid. Fyllde 40 år. Fick en underbar liten tjej (nummer 3). Vi gifte oss efter 18 år tillsammans & döpte samtidigt lilla M. Det har funnits en hel del yoga det här året, både att undervisa, gå på en helgkurs Stockholm, (fortsättning i Ashtangayoga med Maria Boox), att själv stå på mattan, inte varje dag men flera gånger i veckan.
Ja, kanske inte allt var helt perfekt 2009 tex få både influensa  magsjukan när man är höggravid är ju inte så kul, knottror på stämbanden fick jag när jag hade influensan vilket har resulterat i ett väldigt hest år. Man kunde ha önskat mer sol i somras & på semestern på kusten så blev det ganska stressigt med alla aktiviteter som skulle hinnas med.
Men det jag kommer att minnas mest är alla lyckliga stunder.. Min fina 40-års fest. Hur lycklig jag kände mig veckorna innan jag fick barn, tror att den andningsmeditationen som jag gjorde varje dag verkligen var bra för mig. Lyckan när lilla M föddes att få uppleva den kärleken till ett nyfött barn igen. Vårt härliga bröllop som blev precis som vi ville ha det..  
TACK 2009!!

Morgonyoga


Alla barnen sov till kvart i nio. Jag vaknade vid åtta & smög upp rullade ut yogamattan, drog upp persiennen & tände ett ljus.Tjugo minuter solhälsningar & drygt tjugo minuter yinyoga hann jag med innan lilla M vaknade. Borde väl ha gjort de stående i Ashtangan istället men känner fortfarande av min onda fot + att det känns som att jag behöver yinyogan just nu. 
Så härligt när solen skiner & det är riktigt kallt ute, funderar på året som har gått & året som ska komma..Tid för eftertanke & reflektion..

tisdag 29 december 2009

Jullov

Till skillnad från igår så har den här dagen bara rusat iväg. Jobbade en stund på fm & mina föräldrar var barnvakt. Kändes så skönt, igår gick storbarnen & jag varann på nerverna så som det gärna blir ibland när man är ledig & det känns som man aldrig ens kommer ur pyamasen. Ringde till mina föräldrar & skojade & sa att hjälp det känns som jag är instängd med dom elaka små dvärgarna kom hit & var barnvakt.. !! Fördelen att jobba en stund är att man verkligen uppskattar att vara ledig när man kommer hem igen.
Sen har vi varit på badhuset, Lilla M tyckte det var jättehärligt i den varma barnbassängen & plaskade för fullt. Nu ikväll har det som vanligt varit svårt att få henne att somna. Hann iallafall med en halvtimmes yoga, visserligen med vissa störande moment, då stortjejerna smög in & började sjunga med Deva Premal samtidigt som jag yogade. HARE OOOM, HARE OOM tjoade dom.. Jo kan man hålla fokus då, då har man väldigt bra fokus....

måndag 28 december 2009

Grönsaker


En av dagens måltider med ganska mycket grönsaker. Kycklinggryta med red curry & ris. Fast var inte helt nyttig idag. Stora K hade lite tråkigt så jag föreslog att hon skulle baka. Det blev mjölkchokladkladdkaka. Gissa vem som åt två stora bitar med grädde till...
Två kortare yogapass idag, först några solhälsningar i morse innan lilla M vaknade & sen några solhälsningar & stående ikväll när jag väntade på att hon skulle somna. Hon vill inte alls somna i sin egen säng längre. Då blir det gallskrik & tårar & tillslut får hon ligga brevid mig i min säng.. Vad gör man inte för det lilla knyttet..

söndag 27 december 2009

Frosseri


Har ätit alldeles för mycket på sistone, mat, fikabröd, choklad, smågodis & chips. Det känns inte bra i kroppen vet att jag mår bäst när jag håller på mina rutiner när det gäller mat & sömn. Snart är det nytt år & till dess kanske jag tänker ut några löften. Men tjuvstartar redan nu för det första så tänker jag äta enligt tallriksmodellen, där halva tallriken ska vara grönsaker, eller kolhydrater & grönsaker ska vara lika stora men jag ska försöka ha hälften med grönsaker.. Började idag när vi åt pasta & köttfärssås (med qorn i), halva min tallrik bestod av rödkål (skuren med osthyvel), rivna morötter, gurka & avocado. För det andra så tänker jag yoga varje dag även om det bara blir en liten stund. Idag blev det bara solhälsningar, jag känner fortfarande av foten men tar det försiktigt.

Lilla M

Man blir trött av att åka pulka ...... Helt otroligt vad tiden går fort, tänk att min "lilla bäbis" redan är drygt nio månader. Hon är en underbar liten tjej som är glad för det mesta. Kryper fort med ena foten i golvet så hon ser ut som en liten apunge. Hon ställer sig upp med stöd så man får ha koll på vad man lägger på bord mm som är i lagom höjd. På repertoaren ingår även att vinka, klappa händer och att peka. När hon tycket att något ser gott ut så ropar hon mam ma, speciellt när vi äter något onyttigt som pommes. Hon kan också säga pappa, mamma, vovve, vov & titta. Jag är naturligtvis stolt som tuppen..

Julen

Det var en vit härlig jul i år. Själva julafton var vi först hos svärmor & åt julmat & fika. Barnen träffade sina kusiner & fick öppna några paket från farmor, & vi också även om vi vuxna inte skulle köpa till varandra. Vi fick nya huvudkuddar, skönt & användbart. En kär vän till mig kom också förbi, hon är gudmor till Mellan I & köper alltid julklappar till barnen, vi hade köpt en fin ljuslykta till henne också. Sen var det vara att lasta in hela familjen i bilen, åka hem & hämta alla julklappar & hundar & åka till mina föräldrar som bor en mil härifrån. Där var också min mormor & morfar, båda 88 år som hade åkt femton mil med egen bil, hoppas jag också är så där pigg när jag är 88:-). Naturligtvis fick vi ytterligare ett julbord, fika & choklad... Barnen fick många fina julklappar, vi hade sagt att vi inte skulle köpa så mycket men ändå blev det en hel del men bra saker. Stora K fick bland annat en fin jacka, skidbyxor & en mp3 spelare, mellan I ett nintendo Ds & leksaker. Lilla M fick en lära gå vagn av oss & det tyckte hon var hur roligt som helst & staplade fram i full fart.. Själv fick jag bland annat en go flanellpyamas som jag har gått omkring & myst i här i helgen..

onsdag 23 december 2009




















Snön ligger vit utanför. Glöggen puttrar på spisen. Vi har provsmakat julmaten. Granen är klädd & klapparna är inslagna.

Barnen är förväntansfulla.

EN RIKTIG GOD JUL ÖNSKAR JAG ER ALLA!!!!!

tisdag 22 december 2009

yogastatus

Bestämde mig för att yoga igår kväll, fem solhälsningar A & 3 B & började med de stående men där tog det stopp pga min onda fot. Jag är inte van att ha ont mer än att jag har ont för att jag är stel när jag yogar.. Fick övergå till en stund yinyoga istället. Får helt enkelt lyssna på kroppen & ta det lite lugnare ett tag.. Kan passa bra så här i juletid.

lördag 19 december 2009

Ingen yoga på flera dagar


men däremot:
  • julbord med jobbet
  • luciafest i mellan I:s klass
  • tillverkning av julgodis, knäck (som redan är slut), wienernougat & bailystryffel
  • ätande av alldeles för mycket godis...
  • & snabbmat, usch
  • köpande av julklappar
  • tittande på tv..
  • pyntande med ett helt gäng tomtar (på samma hylla i köket)
Har en känsla av att jag äter bättre mat när jag yogar, eller om det är tvärtom att jag inte orkar yoga när jag äter sämre mat & godis..

Midnatt råder tyst det är i husen

Det var inte tyst i vårt hus vid midnatt härom kvällen. Lilla M stod vid badkarskanten & trummade för fullt med ett stort leende, helfestligt tyckte hon. Jag borstade tänderna & hoppades på att hon snart skulle somna, hade försökt söva henne på alla tänkbara sätt men förgäves... När vi sen låg i mörkret & jag tyst sjöng blinka lilla stjärna, för att inte väcka de andra sovande familjemedlemmarna så såg jag hennes lilla hand som "blinkade" som vi gör på öppna förskolan, & då smälte mitt hjärta av kärlek till vår underbara lilla tjej..

tisdag 15 december 2009

kvällsyoga


Ikväll blev det ett 50 minuter yin-yoga pass i sovrummet. Kom på att jag kunde använda
stora K:s sittpuff som extra stöd. Passade perfekt i halvbrygga & att luta sig mot i upavishta konasana. Vet inte så mycket om hur man lägger upp ett yinyoga pass men tycker jag har hittat en mix av asanas som känns bra.
Mellan I har haft svårt att somna ett litet tag nu. Igår var hon fortfarande vaken vid halv elva & då kom jag på att hon kunde lägga sig på spikmattan då somnade hon efter fem minuter. Ikväll var det samma visa & då hjälpte inte spikmattan så då fick jag plocka fram en avslappningscd som jag använde för länge sen när vi var ett gäng som tränade mysore på mitt jobb. Den verkade hjälpa för hon somnade ganska snabbt.

Till bords

Stora K har börjat med hemkunskap nu i femman. Därför kom hon med den geniala idén att hon kan laga mat på tisdagar. Ikväll serverades kycklingspett med jordnötssås & ris. Gott! Jag gjorde rivna morötter med apelsin till. Förra veckan fick vi köttbullar med kantarellsås & kokt potatis & veckan innan det spaghetti carbonara & till efterrätt en oätlig chokladmousse, ja ja nån miss måste det väl få bli när hon är nybörjare i köket..

måndag 14 december 2009

Måndag

På morgonens promenad till skolan med hundar & barnvagn så somnade lilla M i vagnen. Jag hann med en halvtimmes yinyoga. Det är alldeles för kort tid det bara svischade till så var halvtimmen slut. Men jag hade tid hos frisören & innan dess var jag tvungen att äta frukost, väcka lilla M & ge henne gröt. Tog en liten tur till staden också för att byta en stickad väst jag köpte i helgen. Tyckte den var ok när jag köpte den men resten av familjen skrattade & tyckte jag såg rolig ut... Med lite eftertanke kändes det inte som ett helt lyckat köp & jag kunde byta den mot en annan tröja som jag gillade bättre ( den har jag inte visat för familjen ännu..). Ikväll blev det drygt en timmes ashtangapass på träningscentret tillsammans med en yogavän. Kändes bra men lite stelare än igår kväll, brukar alltid kännas så när jag har gjort hela passet dagen innan.
(bilden är på västen från Kapp Ahl som gav familjen ett gott skratt)

söndag 13 december 2009

Veckans yoga

Ikväll tränade jag med mysoregruppen. Ska man summera min yogavecka så blev det 4 st yinyogapass & ett ashtanga. Nya friska tag till nästa vecka..

fredag 11 december 2009

VECKANS SOPPA


Igår blev det en paprika & tomatsoppa som jag gör ganska ofta. Men med nytt tillbehör så blev den ändå som ny. Jag skar & fräste gul lök, vitlök & röd paprika i olivolja. I med lite röda linser ( jag tar bara lite grann då jag inte gillar om soppan blir för "mjölig"). Späd med krossade eller passerade tomater, vatten & grönsaksbuljong. Koka en stund & mixa med mixerstav. Den här gången stekte jag färska champinjoner & hade i när soppan var klar. Jättegott! Annars är den god med en klick turkisk yoghurt.

Spa drömmar


Kommer ihåg att när stortjejerna var små drömde jag om att åka på spa & bara få gå omkring i morgonrock & bli ompysslad med massage mm. Helt plötsligt är den drömmen tillbaka igen. Det är väl för att man tar hand om en liten underbar bäbis som kräver det mesta av ens tid plus att hon vill ammas på nätterna. Skulle vara skönt att själv bli lite omhändertagen..

onsdag 9 december 2009

Yin yoga nr två

Min andra yinyoga stund blev inte lika skön som den första. Jag hade valt rörelser som öppnar i höften & jag kände mig så stel. Svårt att ligga & slappna av även om jag bullade upp med kuddar & filt från soffan. Till och med skakade i benen när jag låg ner i fjäril, kunde inte ligga still utan fick ligga & gunga lite i positionerna. Funderade på vad allt det där stela kom ifrån & vad det ville säga mig.. Tror att det gjorde nytta, tror att jag ska fortsätta att våga stanna kvar i det som känns svårt & stelt, bara andas & försöka släppa taget, släppa lite på kontrollen.. På kvällen blev det några solhälsningar, hade tänkt att göra fler stående positioner men har en bäbis som har lite svårt att somna & lätt vaknar så jag fick ägna min tid åt lilla hjärtat istället..

måndag 7 december 2009

& i morse YINYOGA

Igår var jag på mysoreträning på träningscentret. Vi var inte så många så jag var med & yogade. Härligt att få göra alla mina asanas i lugn & ro, efter vilan hade jag ett stort leende på läpparna.. Fast när jag kom hem välte lilla M en stor kanna äppeljuice över köksgolvet & köksbordet som var dukat med tacos.. & alla i familjen var lite trötta & griniga... I morse ville jag ha lite lugnare träning då jag leder ett ashtangapass på kvällen & är då med & visar alla asanas. Så jag gjorde yin-yoga, kollade lite på nätet innan efter olika asanas. Det var jätteskönt & kändes skonsamt mot min vinterstela & sköra kropp. Tror att jag har lite lättare att skada mig just nu för jag känner av mina knän & har fortfarande ont i en fotled som jag skadade mig i för några veckor sen när jag gjorde marichyasana B. Sen kollade jag på youtube på yinyoga & fick inspiration. Nu är jag sugen på att prova igen.

lördag 5 december 2009

Paradoxalt nog har jag känt mig ganska trött, sur & tvär idag.. Blev bättre när jag tog mig tid & ställde mig på yogamattan. Genom yogan prioriterar jag mig själv, jag är viktig. Det är viktigt eller helt enkelt nödvändigt att ge mig själv tid att fylla på kraft & energi för att orka ge till andra.

fredag 4 december 2009

Dagens lunch


Idag när jag kom hem från stan efter en del ärenden var jag hungrig.

Fick bli en snabb & enkel lunch med pasta, en god tomatsås, jordnötter, pesto & en bit äkta grekisk fetaost. Till det gjorde jag en snabb råkost, en riven morot som jag blandade med en apelsin som jag skar i bitar.
Enkelt, gott & mättande:-)

torsdag 3 december 2009

Att hitta lyckan

eller att i alla fall må riktigt bra..
Man kan vänta på att man ska vinna på lotto så man blir rik för då blir man väl automatiskt lycklig? Eller att drömprinsen ska dyka upp och göra en lycklig. Jag har vänner som har väntat i många år på att det ska hända och då kommer de garanterat bli lyckliga.. eller ?
Att få barn gör en också automatiskt lycklig tror många..
Jo jag har både drömprinsen och tre underbara barn ( när dom sover är dom speciellt söta..). Men jag har hittat andra saker som man kan göra för att hitta lycka inom sig själv och att må bra och få ett bra liv.
  1. Jag tror att lyckan finns i nuet, här och nu. Man kan träna sig att vara mer i nuet genom att tex yoga, meditera och utöva mindfullness. Vi har väl alla minnen när vi har gjort något och vi bara är precis här och nu, vi hamnar i ett flow, vilken lycka.
  2. Andningen är mycket viktig för hur vi mår. Att vi lär oss att vara medvetna om vår andning och göra andningsövningar, eller meditera på andetagen. En riktig booster för att må bra.
  3. Sätta upp mål. Fundera på vad vi vill här i livet och att skriva ner det på papper. Eller ännu bättre göra en "målbildskarta". Sen behöver man inte kämpa för att nå det här målet. När man tänker på ordet kämpa så ser man bilden av någon som spänner sig. Bättre att bara lita på att det här kommer att hända på ett eller annat sätt.
  4. Affirmera, tänka ut några meningar som ger hopp och tröst. tex Jag är lyckligt lottad. Allt jag behöver kommer till mig. Min inkomst ökar ständigt. Jag och min familj är gudomligt beskyddade. Ja ni fattar grejen, hitta på några meningar som du kan tänka för dig själv för att må bra.
  5. Tacksamhet, ta en liten stund varje dag och fundera på vad man är tacksam för här i livet. Små som stora saker. Även om det känns grått & trist den här årstiden så har vi ändå väldigt mycket att vara tacksamma för och det man fokuserar på växer. Så desto mer man tränar på att vara tacksam, ju mer hittar man att vara tacksam för.
Den här listan kan göras lång, men de här fem punkterna räcker nog för att bli riktigt lycklig nu i helgen...

onsdag 2 december 2009

Fullmåne


Igår blev det ingen yoga för jag är så trött. Har inte sovit en hel natt på mer än åtta månader nu, så det är väl inte helt konstigt att den stora tröttheten dyker upp ibland. Idag är det fullmåne så då avstår jag från yogan. Hann att vila en stund på eftermiddagen innan det var dags för mig att leda ett yogapass på träningscentret. Duktiga yogisar som andades och svettades. Jag påminde som alltid om andning, bandhas & drishti och om att yogan inte är målinriktad utan en process som måste få ta tid. Ingen brådska, tålamod..