söndag 28 februari 2016

Läget

Lite upp & ner. Mycket jobbstress i slutet av veckan & när jag väl kom hem i fredags fick jag kämpa för att landa. Ta en långpromenad & andas ut stressen. Lördag var så härlig. Började med en kort & lätt kriya trodde jag men den visade sig vara så jobbig, träningsvärken sitter i än. Mannen, jag & yngsta dottern åkte till en vandringsled runt en sjö där vi inte har gått förut. Bara att tanka skogsluft, det ger ny energi. Sen hade vi barnvakt & vi slog till med att gå ut & äta på restaurangen/krogen där äldsta dottern jobbar extra. Efter spelade vi kort hemma hos goda vänner & kom inte i säng förrän framåt ett. Hann bara sova lite innan jag skulle hämta dottern på jobbet vid tre!! Sen var det jättesvårt att somna om.. Idag har det varit därefter. Jag har bara varit trött & sur trots det fina vädret ute. Men snart är det dags för min yogalektion då brukar det vända.. får vi hoppas. Man känner en skyldighet att vara på topp när man ska undervisa. Men livet är både upp & ner. Har dock lärt mig att bara man tonar in med Ong Namo Guru Dev Namo så får man hjälp. Allt hänger inte på mig.. Puh, det är skönt.. Kram & Sat Nam

torsdag 25 februari 2016

Morgonyogan & rotlåset

Bara två dagar med morgonyoga den här veckan. Sov dåligt i början av veckan, kanske kan skylla på fullmånen eller sportlovslediga tonåringar med kompisar som sover över. När mamman vill lägga sig framåt tiotiden tycker de att det är hur tidigt som helst & vårt hus är lyhört. Fortsätter med Womens set. Vet att jag fuskar med två utmanande rörelser. Det får vara så just nu...I kundaliniyogan gör vi oftast rotlåset efter varje övning. När jag gjorde Ashtangayoga var rotlåset med på varje inandning i ujjayandningen. Nu när jag gör Archerpose har jag smugit in ujjayandningen för att få in mer mulabandha. Det betyder inte att jag är sugen på en annan yogaform. Är alldeles för hooked på min yoga & vill inte göra något annat än den..

söndag 21 februari 2016

Dagen efter

 
Dagen efter Vita Tantran & jag slöar mest. Förra året fick jag världens migrän & för säkerhets skull fixade jag vikarie till min yogaklass idag. Men idag mår jag bra, lite trött & lite i en bubbla som det kan bli när man har mediterat länge. Har nog inte smält intrycket än. Dagen bestod av fyra 62 minuters meditationer & två 31 minuters. De två första skulle man prata med varandra. Jag & min yogavän tog vid där vi slutade förra året:). Planerade yogaresor tillsammans.. Sedan var det flera meditationer där man lyssnade på mantran & sjöng med. Alla där man på olika sätt höll i sin meditationspartner. Tex  i varandras händer. Jag såg flera par som mediterade ihop & var så kära. Ett ungt par satt snett framför mig & det bara lyste förälskelse omkring dem. Jag ville krama min man när jag kom hem.  Annars är det lite som att springa maraton att meditera så länge.. Man får verkligen "Keep up"! Kram & Sat Nam

torsdag 18 februari 2016

Musik när man yogar, eller inte?

När jag var yngre var det mycket musik i min familj. Jag kan läsa noter & har spelat både blockflöjt & saxofon på musikskolan (tills jag blev tonåring & tyckte det var såå töntigt). Ingenting jag använder mig av nu, men idag skulle det bara vara coolt att spela saxofon i ett band.. När jag hittade kundaliniyogan & alla mantran/musik som är kopplad till den var det lite som att hitta hem. Jag använder faktiskt alltid mantran i bakgrunden på mina yogaklasser. Det är inte alltid jag har musik i bakgrunden när jag yogar själv men när jag har det så får jag mer närvaro & fokus.

Tycker du om att ha musik i bakgrunden när du yogar?

tisdag 16 februari 2016

Morgonpeppen..

Fjärde morgonen i rad med den mer fysiska yogan. Tyvärr är jag ingen som hoppar upp ur sängen när klockan ringer vid sex. Samma visa varje morgon vaknar av mig själv innan väckarklockan & är kissnödig. Sedan kryper jag ner i sängen igen & det är så varmt & skönt. Tänker att jag hoppar över yogan idag...De senaste morgnarna har jag faktiskt haft Paolo Roberto i tankarna. Alla som följer hans instagram vet vad jag menar... Efter det har jag tagit mig upp på mattan. Lite försent men ändå tillräckligt för att yoga i drygt fyrtio minuter & det är en bra morgonrutin. Tack Paolo!

lördag 13 februari 2016

Ingredienser för en bra lördag

  • Börja dagen med yoga, gärna den här kriyan: the womens set
  • Mixa en grön drink  med extra mycket grönt & blodgrape
  • Dricka kaffe & läsa slutet på en bra bok som får en att gråta.. Ett hundra mil av Jojo Moves
  • Gå en långpromenad i skogen med minsta dottern, mannen & hunden
Kram & Sat Nam♥

fredag 12 februari 2016

Fredag!

Fredagstrött & jag har inte yogat på tre dagar.... Brukar bli så efter en 40 dagars att jag tar lite ledigt innan inspirationen infinner sig.. Men jag behöver nog yoga redan ikväll för humöret är inte på topp. Har prioriterat att gå i skogen med hunden istället. Visserligen har det varit mörkt men vi bor bara ett stenkast från ett elljusspår. Tur att jag inte är mörkrädd, men trots det blev jag nästan lite skraj igår när jag mötte en kille med uppdragen svart huva mitt i skogen....

Vi försöker oss på lite fredagspepp iallafall! Såg att en annan bloggare hade lagt upp tio glad-bilder. Här kommer mina!
Soppor & gröna drinkar gör mig faktiskt glad!
Natur, djur & yoga/meditation gör mig glad!


onsdag 10 februari 2016

Firande & oroande..

Mycket att fira den här veckan. Jag fyllde 47 (vad hände?), idag fyller älskad dotter 15 & jag blev klar med min 40 dagars Japji (om vi ska lägga in yogan & det här är väl rätt forum:). Tacksam för att jag har en familj där vi går upp extra tidigt & sjunger & grattar varandra med presenter. Lyckligt lottad!
Blommor & mannens goda kycklingsallad på min bemärkelsedag♥
Ska jag vara lite negativ är det mycket grus & smulor nu. Regn & mörker, en hund som fäller. På jobbet strömmar det in nya arbetsuppgifter som faktiskt höll mig sömnlös en del i natt. Livet.. Kram & Sat Nam

söndag 7 februari 2016

Kundaliniyoga

Ibland kan jag tycka att det är lite jobbigt att just Kundaliniyogan kom till mig..
  • Känner mig inte alls bekväm med att bära en turban/huvudbonad (& har inte fått till tekniken så det ser snyggt ut). Gör dock undantag vid Vit Tantra då det är ett måste & kör med hårband vid sadhana. Kanske det här kommer ändras längre fram men när jag undervisar har jag oftast vitt på överdelen men ingen huvudbonad. Jag vill känna mig bekväm med hur jag ser ut & även bära glassiga tights för att det är snyggt.. hi hi..
  • Vissa pass & meditationer är bara så knasiga. Ta ett pass tex som börjar med att man ligger ner & låtsas snarka.. dör lite. Men å andra sidan är det just de passen som gör att man liksom släpper kontrollen, kapitulerar, ger upp & låter ljuset strömma in. Allt behöver inte vara så allvarligt.
  • Det finns så många kriyor & meditationer att välja på. Man har böcker & utskrivna papper i överflöd hemma. Vilket ska man välja & alla verkar ju vara så bra!
  • Yogan ger en sådan stark effekt. Jag som är en känslig själ har ofta fått migrän efter att jag varit på intensiva tillfällen med kundaliniyoga. Det är verkligen inte kul. Men däremot har jag aldrig varit med om en yoga som har fått mig att känna mig så närvarande 
  • Yogaeleverna som kommer till mig är i alla åldrar & former. Ibland är det svårt då man vill köra de  riktigt fysiska passen. När jag undervisade i ashtangan kom oftast bara det "vältränade"folket. Yogan är till för alla!
  • När jag gjorde Ashtanga tränade man igenom hela kroppen när man yogade. Nu kan det vara en kriya som bara fokuserar på magen, eller att jag mest bara mediterar i 40 dagar. Men jag tycker att det känns kravlöst och det viktigaste för mig är min "andliga disciplin".
  • Man har ofta ett mantra på repeat i huvudet, eller på datorn. Sjunger gärna när jag åker bil ensam & yngsta dottern har flera mantran på sin repertoar.
  • De flesta fantastiska kundaliniyogalärarna från Yogi Bhajans tid har vita kläder, turban & långa skägg. Men när man träffar dem är de moderna, roliga & varma människor. Men det kan skrämma vissa.. Är du med i någon sekt eller..? Nej..jag sitter bara & läser det här långa mantrat på Gurumuhkki i en halvtimme varje morgon just nu.. Lite ironi men ni förstår nog vad jag menar.
Frogpose!
Kram & Sat Nam

torsdag 4 februari 2016

Gladsaker & lite kontraster

Tog ett djupt andetag innan jag öppnade min mail imorse & tänkte att idag kommer det bra saker. Ja där låg ett mail från min fina bloggvän Nina & kort därefter kom en jättefin utvärdering från förra yogaterminen med personalen på lasarettet. Lägg till det härliga soliga vädret ute & flaggan är i topp. Annars känns det som vi har fastnat i "skjutsa döttrarna på träning-träsket". Tiden på kvällarna är inte min egen utan det är så mycket annat som måste fixas. Inte bara negativt med det naturligtvis, jag älskar min familj men vissa veckor är man bara lite mer sliten.. Positivt är att jag har fått ny lust att laga mat. Den här veckan har jag provat två nya rätter som båda blev jättegoda den ena var medelhavstorsk & den andra kyckling med pesto & mozzarella. Köpte två kokböcker på rea & det känns inspirerande. En av dem var en Hälsosam familj på 30 dagar. Vet att det alltid brukar vara så här i början av året, nya maträtter & mer grönsaker på tallriken. En annan sak jag också vet är att jag brukar ha en tyngre period längre fram på våren. Kanske borde fundera på hur jag kan förebygga det i år. Bloggen är bra för den hjälper till att få mer koll på åren & se mönster, tacksam för det.

Här är mantrat som jag har sjungit med mina yogaklasser nu & som kommer att vara med på Vit Tantra i Stockholm dit jag åker om två veckor. Mantrat hjälper oss att be om det vi behöver. Yogi Bhajan sa att vårt sätt att be på är att tigga.. Istället ska vi beställa det vi vill ha.. punkt! Kram & Sat Nam

tisdag 2 februari 2016

Tisdag


Dagen började med en stressig morgon. Var vaken innan väckarklockan vid sex men sen stannade jag kvar i sängen en stund till. Det är alltid dumt. Helt plötsligt var klockan nästan halv sju innan jag satt på yogamattan. Dessutom hade mellandotter lagt beslag på spotify. Ja vi har bara ett konto i hela familjen, dumt det med. Jag använder oftast itunes men på spotify finns en Japji version som bara tar 23 minuter till skillnad från den på youtube som tar drygt en halvtimme. Började den långsamma versionen men insåg efter halva att jag skulle bli jättesen. Läste resten själv ganska snabbt, blev ändå glad att rytmen & uttalet finns där. Kanske inte konstigt efter 33 dagar tänker nog ni, men det är en lång & svår text... Efter det hann jag både mixa grön drink & fixa mellanmål att ha med mig till jobbet. Tisdagar åker jag direkt från ordinarie jobb till lasarettet för ett yogapass & sen till stan för passet där. Jag kommer inte hem förrän efter nio så det gäller att fylla på med lite energi mellan.

Bjuder på den 25e versen i JapJi. Yogi Bhajan säger "If you recite the 25e pauri of Japji eleven times a day, it will bring you prosperity and wealth. It is a promise"
Det låter fantastisk bra tycker jag, skulle gärna ha lite mer rikedom nu så att jag kan fly det här hemska februarivädret:). Nu har jag hört att om man skulle följa alla råd i Kundaliniyogan med saker som man borde göra varje dag skulle det ta flera dygn.. Lite kul tycker jag. Men jag älskar saker som ger en hopp. Det är kundaliniyogans läror bra på . Kram & Sat Nam