lördag 31 december 2016

2016

Att vara tonårsmamma har speglat mycket av mitt 2016. Äldsta dottern fyllde 18 & tog körkort, hurra! Det innebar mindre skjutsande för oss. Det innebar också att hon fick jobba sent på restaurangen/puben där hon jobbar extra & att hon kunde skjutsa hem kompisar som varit på krogen. Många nätter som tonårsmamman vaknade & undrade var dottern höll hus? Önskar att jag var en sådan där cool mamma som lugnt kunde sova & ha tillit.. Men nej jag är nog inte helt bra på att vara tonårsmamma..

Årets semester spenderades mest på hemmaplan. Dels pga lite tonårskontroll men också för att hunden hade fått så dåliga tänder att vi bestämde oss för att lägga semesterkassan på att göra den jättedyra operationen. Vår bästa vän blev av med arton tänder & mådde så mycket bättre efter det. Helt klart den bästa investeringen♥

Vi fick ändå till nästan en vecka på västkusten. Först en natt hos min bror med familj & sedan trängde vi ihop oss hos min mans bror i en lägenhet i Göteborg. Det var en sån bra semester! Fint väder, härligt att träffas & bra på alla sätt. Jag gjorde en kriya där jag siktade på 90 dagar, sobagh kriya, den fick göras lite i smyg på sängkanten varje morgon.

Andra minnesvärda saker från i år var när minsta dottern gick i skidskola några helger. Vit tantra ihop med en fin yogvän. En liten resa med mina yogalärarkolleger på shalan vi hyrde en stuga gick långpromenad långt ute i skogen & åt gott. Konserten på Ullevi med Håkan Hellström tillsammans med en av mina fina vänner. Järna Yogadagar, nu var det ingen höjdare att sova till gongbad för mig men mötet med fina lärare & att sobagh kriya mirakulöst dök upp båda dagarna så att jag inte behövde leta tid för min egen pratise:-). Mannens & min weekendresa med Kent konsert & ensamtid var också en fin höjdpunkt!

De flesta dagar var ändå vardagar. Med väckarklocka, skjuts till olika skolor, jobb, hämta på fritids, handla mat, skjuts till träningar eller eget yogaundervisande, matlagning, läggande av minsta dottern, te i soffan & någonstans i det hela har jag oftast klämt in yogan/meditationen. Nästan alla dagar har yogan fått plats i mitt liv under 2016.

Hösten 2016 går väl inte till historien som den bästa. På jobbet blev det mycket mer jobb, när jag väl stannade upp & kände att det höll på att barka iväg åt helt fel håll insåg jag att det inte var hållbart. Efter att jag tog tag i det & larmade till ansvariga så fick jag ganska snabbt hjälp & även om jag har mycket att göra har jag ändå kontroll på situationen. Jobbet är också ett glädjeämne för mig, fick förtroendet att bli platschef & tack vare yogan (tror jag) så kände jag att ja tack, det här klarar jag av!

Något som alltid hjälper mig när det är lite uppförsbacke i livet är att vara i skogen.Glad att min man tycker samma sak. Vi har gjort många fina promenader i olika skogar speciellt nu i höst när båda hade för mycket på våra jobb.

Nja 2016 känns inte som det var ett speciellt bra år. Har känns tungt & trögt på något sätt. Naturligtvis påverkas man också vad som har hänt runt om i världen. Speciellt Syrien som är så nära & ofattbart.

Men ändå, stor tacksamhet över att jag & mina nära & kära är friska & välmående. Jag är också tacksam över det här forumet & att jag fortfarande har lust att skriva här. Tack till er som läser & kommenterar♥

Kram & Sat Nam






onsdag 28 december 2016

Hallå!

Soluppgång & nedgång hemma hos mig
Hur har ni det där ute i stugorna? Jag varvar jobb & ledighet & känner mig glad trots en liten förkylning som jag försöker bota med ingefära & grönkål, tror att det går bra.

Jag tycker alltid det är lite hoppfullt med ett nytt år. Nu har man chansen att börja om igen, allt som inte blev helt bra/inte blev av 2016 kan man försöka att ändra på under 2017. Jag läste om en liten utmaning att skriva 10 mål om dagen i 10 dagar i positiv bemärkelse.. Sen kan man välja ut de som är viktigast av alla mål & fokusera på det! Sådana utmaningar går jag igång på. Gillar att sätta mig ner & reflektera över året som varit, göra bokslut & sedan ha fullt fokus framåt. När jag tittar tillbaka från början av 2016 i bloggen ser jag att det var samma sak då. Nya tag med bättre mat, jo ni känner igen hur det brukar vara. Sedan går det naturligtvis upp & ner under ett år men har man fått till riktigt bra perioder är det värdefullt.

Jag har haft en sådan skrivlust nu, skulle lätt ha kunna fått ihop massor med inlägg! Fick ett mail från en elev som hade googlat kundaliniyoga & hittat sidor som hon tycker var skrämmande (nu är det så lätt att man blandar ihop kundaliniyoga med bara ordet kundalini & kommer in på spontana kundaliniresningar & annan skrämselpropaganda). Första gången det händer & jag skrev ett långt svar som mottogs positivt. Det här kanske jag återkommer till i något inlägg längre fram.

Jag har också tänkt på det här med mat & hälsa som är mitt favoritämne. Tittar man i bloggar jag följer så är det alla möjliga kostinriktningar representerade där. Jag har inte valt en metod men jag blir alltid så inspirerad av de som har hittat ett sätt att äta som ger dem mer hälsa.

Idag lyssnade jag på sunshinepodden som jag gillar. Dagens avsnitt var en psykiatriker som har skrivit en bok som heter Hjärnstark. De pratade om vikten av att träna för att hjärnan ska må bra. Sedan nämnde han att de som har haft panikångest ofta kännetecknar hård träning som någonting negativt för att det påminner om en panikattack, ni vet rusande hjärta osv. Känner igen så väl för jag gillar verkligen inte hård träning men har inte riktigt kunna sätta fingret på varför. Kanske den vetskapen kan hjälpa mig att komma över tröskeln att ta i lite till.

Min yoga då? Jo det har varit lite yoga varje dag, eller rättare sagt lite yoga två gånger om dagen. I morse gick jag upp & lyssnade på 11 repetitioner av kapitel (pauri) fyra av Japji samtidigt som jag gjorde pranayama & jag hoppas att jag även ikväll får till en liten stund på mattan. Kram & Sat Nam

måndag 26 december 2016

Jul

Julestöket har dragit förbi & här sitter jag i soffan & tittar ut över hyacint & julgran. Vet inte om 2016 års jul går till historien som något speciellt. Min man vaknade med feber på julafton & vi fick stuva om planerna litegrann för att inte riskera att gammelmormor snart 95 år blev smittad. Allt blev ändå frid & fröjd & viktigast är ändå att barnen blev nöjda & glada.

Jag har en fin julaftonstradition med en av mina bästa vänner, hon har inga egna barn & är gudmor till min mellersta. Hon kommer varje julafton & vi har det så himla mysigt tillsammans, det är fint att ha den här traditionen så länge det passar oss. Hon är en sån vän som man känner sig upplyft när man träffas & det är skönt med någon utomstående vuxen som verkligen ser & har tagit våra barn till sitt hjärta..

Skönt ändå att det är över på något sätt, julmaten passar inte alls min kropp, för mycket kött & sött.. Får lite dålig känsla av all konsumtion & det där playstation spelet vi köpte till minsta dotter behövde visst några dyra tillbehör..
Går inte all.in med yogan nu, tar det lite soft i väntan på level två nu i början av januari. Kanske är helt fel strategi borde kanske varva upp för att orka. Jag gör en kriya nu som jag inte riktigt får något flyt i, kanske beroende på att jag & minsta dottern går upp ungefär samtidigt & jag får göra paus för att göra varm choklad eller prata en stund mellan rörelserna...

Något annat som  pockar på nu är Japji, har lyssnat på den på engelska när jag yogar två dagar i rad. 2016 började jag med en 40 dagars med Japji så det kanske är den tiden nu:).

Jag inser att ju mer jag lär mig om saker desto mindre känner jag att jag vet. Jag bugar mig ödmjukt inför det som dyker upp. Kram & Sat Nam♥

torsdag 22 december 2016

Saker jag tänker på just nu!

  • Jag vill inte döma någon, dömande är en känsla som inte ger bra energi. I access counscioussnes finns det en mening att använda om man funderar på vad andra gör eller tycker att de borde skärpa sig. Interesting point of view I have this point of view. Intressant åsikt att jag har den här åsikten (jo jag vet att det blir en konstig mening) men prova att dra den några gånger innan du dömer andra. Jag får nog träna extra mycket på det nu när tonåringarna har jullov & vänder på dygnet.
  • Moder Jord, skogarna runt omkring i världen som skövlas, mycket pga palmolja & soja & det är vi som konsumerar som måste stoppa det! Sugen på att anordna aquarian sadhanas med mina yogavänner & skänka pengarna till organisationer som ökar eller räddar skogen♥. Jag är naturligtvis också själv medlem i flera sådana organisationer.
  • Förutom att jag ska lusläsa alla innehållsförteckningar & absolut inte köpa saker med palmolja nästa år så har jag fått en del idéer som jag vill förverkliga nästa år. Inget jag delar här nu men planering pågår!
  • Mina gröna drinkar! Kära Nina skrev om att hon inte gillar gröna drinkar men det gör ju jag. Varför gör jag det? Jo jag kan jämföra det med att yogan för mig är ett verktyg som får mig att klara av livet lite bättre, får jag för mycket stress är yogan min bästa grej. De gröna drinkarna är mitt sätt att klara av att jag inte alltid äter det bästa för mig. I en större familj får man anpassa maten så det passar alla, jag är inte vegetarian, jag äter pasta, ris & bröd. Men när jag lägger till gröna drinkar i perioder så mår jag bättre. Jag får blankare tänder (ingen tandsten som jag hade förut), min mage mår bättre (grönkål är grejen om du är trög i magen) & jag känner mig piggare. Det passar säkert inte alla men det passar just mig just nu!

tisdag 20 december 2016

Efter min workshop

Trött men glad, så kanske man kan sammanfatta hur jag känner mig. Julen är någotsånär under kontroll & jag försöker sakta ner & vila på alla plan.

Glad att det gick så bra på min workshop i lördags. Temat var att hitta sin dagliga sadhana. En inspiration för mig var en text från 3HO där det finns några punkter för att klara av vårt liv i den här tiden av förändring.
  • Ha en daglig andlig disciplin
  • Ge inte efter för känslor av rädsla, oro, panik eller ilska
  • Var inte ett offer, du har kraften att förändra ditt liv
  • Lys i din fulla kraft
Jag var lite rädd att fyra timmar skulle vara svåra att fylla men det var bara onödig oro (why worry, worry won´t help you:-). Det gick så lätt att prata om att hitta en sadhana, kundaliniyogans historia & basics & svara på frågor. Jag hade gjort ett häfte som ett förslag på en daglig praktik. Vi yogade, mediterade, fikade, gjorde en rolig kriya med elva minuters dans & sjöng mantrat Gobinday Mukanday.. Bliss & glädje att få dela detta med ett helt gäng fina yoginis♥.

Jag fick också tänka tillbaka på mina första skälvande steg med kundaliniyogan, min första fyrtiodagars & den förväntan jag hade på någon sorts effekt. Yogi Bhajan pratade om att när det dyker upp något himlastormande, eller en vision eller liknande så är det bara "glitter på vägen". Sadhana handlar mycket om vardagen, att vi går upp rullar ut vår matta & gör vår practise. I alla väder, i glada tider & i svårare tider, genom trötthet & lätthet. Allt får finnas.

Dagen efter workshopen kände jag mig nästan bakfull & lite manglad...  Även om det gick lätt så tog det på krafterna. Det fick bli en ganska lugn söndag med lite mysiga julförberedelser.

En sak som var uppskattat på workshopen var raw pepparkaksbollar jag hade gjort. Så himla smidigt jag gjorde en repris dagen efter så nu har jag ett litet lager hemma (resten av familjen ratar dem bara för att de innehåller dadlar,, fy så läskigt..). Kunde inte hitta receptet nu men minns hur jag gjorde.
Mixa 1 dl havregryn & 1 dl mandlar till ett mjöl. Häll i en halv dl kokosmjöl, två tsk pepparkakskrydda, lite vaniljpulver, 2 msk kokosolja & 10 dadlar som är blötlagda. Ta med lite av vattnet till lagom konsistens. Jag körde i matberedaren & när smeten blir som en stor boll är det perfekt. Rulla till bollar & doppa i kokosflingor. Det är så härligt för smeten blir inte kladdig ingenting fastnar på händerna.. 

Kram & Sat Nam

onsdag 14 december 2016

Summering

Jag har knappt hunnit fatta att det är jul snart men ändå har något sorts summering av året börjat i mitt huvud. Jag tycker om att knyta ihop säcken och fundera på det som har varit under året.

Nu har jag fått frågan om att fortsätta att leda yoga för personalen på lasarettet. Från början hade jag tänkt att säga nej sedan bestämde jag mig för att korta av terminen från tio till åtta gånger. När de sedan bad snällt om tio gånger svarade jag ja iallafall (ni ser hur lätt jag faller för smicker...). Plussar jag på mina kurser på yogashalan har jag fortfarande tre klasser per vecka till våren.

Jag har nog aldrig jobbat så hårt som jag gjort den här hösten. På mitt jobb växte högarna med olika arbetsuppgifter. Till slut kände jag att jag nådde någon sorts gräns & fick be om hjälp. Nu är hjälpen här & jag har fortfarande mycket att göra men kan mer överblicka situationen. Den senaste tiden har också en tacksamhet för mitt jobb kommit in i bilden. Mitt arbete har gett resultat & jag har fått ett stort förtroende. Det gör mig faktiskt väldigt glad! Jag tror att jag har yogan att tacka för mycket av det. Det är lättare att vara rakryggad & säker när man har sin yogadisciplin.

Trots detta har jag i det stora hela haft en ganska kämpig höst. Jag har varit trött & känt mig utarbetad. Tänker att det är lite som att baka om man går efter samma recept & använder samma ingredienser blir resultatet lika här framöver. Alltså..: jobbar jag lika mycket & har lika mycket yoga på kvällarna till våren kommer jag att få det likadant som jag har haft under den här hösten.

Så vad kan jag förändra?

Det är sådant som jag funderar på en onsdag i december. Kommer jag på något smart får ni veta det. Ett steg är att ha en supersäker sadhana på morgonen. Tanka mig själv med kraft. Förra veckan och denna har jag gått upp varje morgon. Det känns bra!

Kram & Sat nam♥

fredag 9 december 2016

Fredagens yoga & gladsak

Tio i sex när min väckning drog igång kändes mina ögon som smala streck. Genast började hjärnan förhandla om att sova lite till. Minsta dottern var vaken en sväng även i natt & det kändes som en bra anledning till att skjuta fram/upp yogan. Men så började en annan tanke att jag nu ändå redan var vaken & så tog jag sats & drog på mig mina mjuka yogabyxor, den vita tröjan & ett hårband. Kriyan jag gör nu känns lite tuff. Har inte den styrkan i magen som krävs. Känner mig stel & min stela nacke gagnas nog inte av alla rörelser. Ja ni hör hur tankarna går hos mig, men så tänker jag på det jag brukar säga när jag undervisar att så länge det inte finns en skarp smärta är det ok. Bara att fortsätta, keep up!

Gladsaker så här på fredagen är min workshop nästa lördag som ger mig härliga förväntansfulla fjärilar i magen. Har varit lite osäker på hur jag ska lägga upp det hela men efter lite funderande känns det som om jag har fått till en bra planering (bara i mitt huvud än så länge ingenting på pränt). Först ska jag ge verktyg som förhoppningsvis ger inspiration till att ta tag i en egen sadanha, sedan lite fika, mantrasång & sen vill jag tjonga till med en kriya som får oss att kliva ut i julstöket med obekymrade hoppsa-steg.. Höga förväntningar hos den här yogafröken. Kram & Sat Nam♥

torsdag 8 december 2016

Maten!

Nu har jag avslutat alla mina yogaklasser för den här terminen. Jag älskar att undervisa men det blir skönt med mer tid hemma. Något som jag vill lägga mer tid på nu är maten. När jag har bråttom & ska iväg till yogan efter jobbet blir det oftast inte så genomtänkt mat. Min man lagar gärna mat men tänker inte så mycket på hälsoaspekten.. Nu har jag har lyssnat på Hälsosnack där de har intervjuat Stig Bengmark & senast Martina Johansson. Jag tycker det är så intressant att lära mig mer om matens påverkan av vår hälsa. Nu är jag en ganska vanlig blandkostare som anpassar mig efter familjen men jag försöker välja så mycket rätt som möjligt för min egen del. Jag vill att det jag äter ska hjälpa mig att orka mera & må bra. Mat som medicin helt enkelt. Sen går jag verkligen inte all in när jag hör råd utan blir mer inspirerad. Plus att jag också hamnar i godis & chips fällan ibland på helgerna..

Igår gjorde jag någon sorts egen variant av misosoppa. Jag hade misopasta, tunnskivade champinjoner & buljong men sen gick jag ifrån orginalet & kryddade med ingefära, vitlök & sambal olek. Jag serverade tillbehör i skålar tunnskivad kyckling, broccoli, lök, cashewnötter & en kruka finhackad koriander. Hade tänk glasnudlar också men det glömde jag bort, får bli nästa gång.

I morse var jag så trött, kanske mest för att minsta dottern vaknade mitt i natten & mådde illa. Jag var helt säker på att det kanske var magsjukan på g. Men sen somnade hon om & i morse mådde hon helt bra, tur. Jag sov lite för länge för att hinna med kriyan jag jobbar med nu. Det fick bli drygt en halvtimme på yogamattan med uppvärmningsövningar & lite meditation. Good Enough! 

tisdag 6 december 2016

Min dagliga andliga disciplin

Nu när jag då sitter på mattan för andra morgonen i rad undrar jag varför det var så svårt att ta sig dit förra veckan. Bara gå upp & gör! Vaknar före klockan, smyger ut i vardagsrummet med yogamatta, manual & mobilen för timerns skull. Kokar upp vatten till mitt gröna yogite. Snyter mig, tonar in & sätter igång kriyan som startar med eldandning & navelpump. Snabbt är jag vaken & på plats. Det är så här jag vill ha det varje dag!

söndag 4 december 2016

Söndag

Här sitter jag i sängen med datorn i knät. Utanför dörren blandas julmusik med tre tonårstjejers fnittrande. Det är mellandotter med kompisar som gör varsitt pepparkakshus. Utanför fönstret leker minsta dottern med en kompis. Själv är jag lite trött men nöjd att få en lugn stund. På något sätt blir min sömn alltid störd på helgerna så är det att leva med tonåringar speciellt då äldsta dottern jobbar sent & man automatiskt vaknar & har koll. Mammans lott..♥
Hemma börjar något julmys ta form. Lite mer ljus & stjärnor varje helg. Jag är egentligen inte alls pysslig av mig men det är som att vårt hus älskar julen & det krävs ganska lite för att det ska bli mysigt. Senast inköpet var en ljusslinga till flaggstången pricken i bakgrunden är månen...

Nu planerar jag mitt yogapass lite senare idag. Den här terminen har jag delat med mig av Snatam Kaurs favoritpass & idag är det sista gången. Har tvekat lite angående en kriya mest för att den innehåller en meditation med mantrat God and Me, Me and God, are One. Det kan vara lite känsligt med gud-ordet tänker jag. Men nu kör jag den i alla fall! Bara man tonar in brukar det mesta att lösa sig..

I fredags var jag till grannstaden för att träffa några yogalärarvänner. Härligt att få nörda in sig i yogaprat, höra vad det andra har för sig på mattan & be varandra om råd. Vi blev bjudna på fantastisk god morot-sötpotatis soppa med ingefära & drack yogite. På hemvägen stannade jag hos en annan vän i staden där några av mina bästa vänner hade julmys. Återigen lite skilda världar men med samma värme♥

Min egen yogadisciplin haltar lite nu. Vet vad jag vill men är inte riktigt där. Låter det vara & vet att level två i januari kommer att strama upp mig.

Kram & Sat Nam♥