tisdag 14 maj 2024

Hemmajobb & grönsakshets

 Det är alldeles ljuvligt ute & jag har jobbat hemifrån två dagar i rad. Det spirar med vårblommor i rabatten, vårt silverpäronträd har massor med vita blommor & hela luften fylls med underbar doft av hägg!

Jo nu har jag suttit ganska mycket still på köksstolen & mailat & varit med i teamsmöten. Tänker att jag ska vänja mig att jobba lite hemma då jag inte kommer ha något kontor på hemorten till hösten. Tycker det är skönt med tystnaden hemma & jag trivs i mitt eget sällskap men lite osocial kommer jag nog känna mig. Idag hade jag ändå tur som stötte på grannen på lunchhundpromenaden så då fick jag lite vardagligt prat som man behöver. Mannen jobbar ju i skolan så han brukar inte vara pratsugen när han kommer hem om man säger så..

Vad jag tänker på annars i denna ljuvliga vårsommartid, jo jag tänker på ålderdomen & att den flåsar mig i hasorna.. ha ha. Så här i 55-års åldern verkar kroppen inte vara så samarbetsvillig utan just nu har jag jätteont i en stortåled, säkert artros, men det blir bättre under dagen när den mjukas upp lite. Såg även en bild på några släktingar till mannen som jag inte sett på länge & hajade till över vad gamla de såg ut, jo då, säkert tänker de samma när de ser oss. 

Klart jag tycker om att bli äldre men jag vill också vara frisk, stark & vältränad så det gäller att ta hand om sig litegrann. Just nu läser jag en bok som heter Kostens kraft, rekommenderas inte! då den är ganska tråkig och handlar mest om forskning plus att författaren/läkaren (tror jag) vill bara att man ska bli vegan & den vägen passar nog inte för alla utan jag tror att kosten behöver vara individuell. Däremot står det ganska klart att alla mår bra av att äta mer grönt och han har med exempel på patienter som lyckats helt ta bort en åderförkalkning bara genom att äta grönsaker och juicer. Det tycker jag låter hoppfullt.

Min mage har varit lite i olag ett tag och det känns som vi ofta äter för mycket kött så nu har jag maxat grönsaker några dagar här och magen blev bättre. Även en tråkig bok kan ge inspiration!

Ljuvligt ner mot bryggan!

Dagens grönsakslass,
med stekt lök/vitkål/tomat & gröna blad och fetaost.

Gårdagens varma fetaostsallad


onsdag 1 maj 2024

1 maj

 1 maj och ledig dag mitt i veckan. Jag sitter i soffan i uterummet & tittar ut över det jag borde göra i trädgården men tar det lugnt och vilar istället med datorn i knät.

Det känns som allting fysiskt jag gör just nu påverkar kroppen så att jag får ont. Ena foten är svullen nedanför stortån (hallux valgus?) & gör ont när jag går, nacken gör ont & jag känner av diskbråcket mer igen så att ena benet känns kortare när jag går. Välkommen till klagomuren!

Men men jag gör oftast ganska mycket fysiskt varje dag, idag en långpromenad med hunden & sen väntar stallgöromålen & en cykeltur när dottern ska rida ut.

Vädret är ändå underbart & vi har grillat årets första grillning med fläskfilé, tzatziki, ugnspotatis/morötter & en stor sallad. Jag försökte sälja in att äta mer grönsaker & mindre kött till dotter & man kanske mest för att jag lyssnade på senaste poddavsnittet av Hälsorevolutionen om mat man ska äta för att förebygga sjukdom som börjar på c. De var inte alls så övertygade utan tyckte mer att man äter det som är gott...

Hästpromenaden igår

Tomatodlingen