tisdag 6 april 2010

Pita Gyros

Ikväll har vi ätit det här, det är gudabenådat gott tillsammans med hemmagjord tzatziki, tomat & rödlök.
Hemligheten är att man steker bröden i olivolja, då smakar det precis som i Grekland. Får underbara minnen från när familjen båtluffade i Greklad i tre veckor för några år sedan. Då levde vi nästan på Pita Gyros, billigt & gott!!

1/2 paket jäst à 50 g
2 dl fingervarmt vatten (37°C)
1 tsk salt 
1 krm vitpeppar 
6 dl vetemjöl 
olja till stekning
6-8 kycklingfiléer (ca 1 kg)

tomater 
sallad till servering

Souvlakia - i stället för grillkorv


Gör så här
1. Rör ut jästen i hälften av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt och vitpeppar. Häll i 5 dl vetemjöl (spar resten till utbakning). Arbeta degen tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk 1 timme.
2. Skär kycklingen i bitar. Trä dem på spetten. Krydda med salt och peppar.
3. Dela degen i 16 bitar. Rulla dem till runda bullar som sedan kavlas eller plattas ut tunt, ca 15 cm i diameter. Stek dem en och en i olivolja i en stekpanna, en minut på varje sida. Lägg bröden på galler och låt kallna under en ren kökshandduk.
4. Grilla kycklingen i grillpanna eller på grillen ca 5 minuter per sida. Kontrollera att kycklingen är genomstekt, kycklingsaften ska vara klar utan rosa inslag.
Servera kycklingen i bröden tillsammans med skuren tomat, salladsblad och en klick tsatsiki.

Receptet har jag lånat från Ica.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar