tisdag 28 augusti 2012

Vad är bra för mig?

Boken Ayurveda för ditt sinne har fått mig att fundera en del. Känner att jag inte har kunskap för att ändra min mathållning efter ayurvedan men det är intressant. Har tänkt att jag nog har lite för mycket "pitta" nu då jag har svårt att unna mig vila. Läser om att överskott på pitta ger magproblem, jo men visst. Gör jag en lekmans analys så är jag & mellan I vata-pitta & resten av familjen pitta-kapha. Hur blir det då med maten? Kanske den tomatbaserade gulashen i går kväll höjer pitta alldeles för mycket? Mycket funderingar:).

Annat jag tänker på när det gäller maten: jag har ätit turkiskt yoghurt till frukost sedan i våras. Turkisk yoghurt med bär, pumpafrön, cocosflingor & lite honung. Det som är bra med den frukosten är att mitt blodsocker håller sig jämnt & fint hela förmiddagen. Dessutom är jag mindre hungrig under dagen & det triggar inte min hunger på samma sätt som bröd. Fast yoghurt är lite kallt under den kalla årstiden. Jag upplever att min mage fungerar bättre när jag äter grovt bröd till frukost. Viktmässigt har det nog inte varit någon skillnad alls. Magen har nog blivit lite större.. men jag har ju ätit fler mål än frukost:).  Ja det är inte lätt att veta vad som är bra just för mig....
I min "shoppingbag" idag..

9 kommentarer:

 1. Ayurveda ja. Ju mer jag lär mig ju mer komplicerat är det. För även om du har dominans i en dosha behöver ju inte det betyda att ditt matsmältningssystem är samma dosha. Om du förstår hur jag menar? Jag tror på att träffa utbildade människor inom det hela, i Indien är utbildningen 5 år, lika länge som för våra läkarutbildningar och visst kan man göra lite egna "diagnoser" men om det ska vara för ett hälsoproblem tror jag på att konsultera en riktig rådgivare. Sedan kan man ju som både du och jag gör, testa vad man mår bra på att äta. Som jag gjort och där jag gjort en radikal omläggning. Men jag har också fått rådet av min ayurvediska läkare i Indien över vad jag kan äta. Han gav mig inga restriktioner och därför har jag provat mig fram. Oj så långt inlägg det blev :) Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Ayurveda ja. Ju mer jag lär mig ju mer komplicerat är det. För även om du har dominans i en dosha behöver ju inte det betyda att ditt matsmältningssystem är samma dosha. Om du förstår hur jag menar? Jag tror på att träffa utbildade människor inom det hela, i Indien är utbildningen 5 år, lika länge som för våra läkarutbildningar och visst kan man göra lite egna "diagnoser" men om det ska vara för ett hälsoproblem tror jag på att konsultera en riktig rådgivare. Sedan kan man ju som både du och jag gör, testa vad man mår bra på att äta. Som jag gjort och där jag gjort en radikal omläggning. Men jag har också fått rådet av min ayurvediska läkare i Indien över vad jag kan äta. Han gav mig inga restriktioner och därför har jag provat mig fram. Oj så långt inlägg det blev :) Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Tack Annika, jag har kopierat ditt inlägg eftersom det inte kom till bloggen.. vet inte varför. Absolut måste man träffa någon som är kunnig inom ayurveda. Men det är inte akutuellt just nu för mig. Läser och testar mig fram:-) Kram

   Radera
  3. Nu fick jag din kommentar dubbelt upp:). För helt plötsligt låg den i skräpposten. SKÖNT att det verkar fungera nu & KRAM igen

   Radera
  4. Haha, först inget alls och så dubbelt upp... Kram!

   Radera
 4. Jag är också nyfiken på att veta mer om ayurveda. Har läst samma bok. Intressant ämne och det skulle verkligen vara kul att få träffa en riktigt ayurvedaläkare för konsultation. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De pratade om ayurveda idag på nyhetsmorgon tv 4 så det är i ropet. Jag skulle med vilja göra en konsultation. Men det är så mycket jag vill just nu, och även resten av familjen så det får blir längre fram:-)

   Radera